Zó vind je het beste matras voor jouw rugklachten

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 9/30/22

Aangepast op: 9/29/22

emma-matras-article-korting-consumentenbond13.jpg

 

Word je vaak wakker met een zeurende pijn in je onderrug of tussen je schouders? Dan kan dit een signaal zijn dat jouw huidige matras aan vervanging toe is. Waarschijnlijk biedt hij niet de juiste ondersteuning (meer). Met deze tips vind je het beste matras om je rugklachten te verminderen of er zelfs helemaal te vanaf te komen!

 

Rugpijn na het wakker worden kan veel verschillende oorzaken hebben. Als je aandoeningen zoals spit, hernia in de onderrug, slijtage of instabiliteit van de rug met hulp van je huisarts hebt uitgesloten, is de kans groot dat je slaapt op een oud of verkeerd matras. Zeker als je klachten ’s morgens duidelijk voelbaar zijn en gedurende de dag verminderen, is het matras vaak de boosdoener. Na zo’n 10 jaar is het slim om je matras te vervangen: naarmate een matras gedurende de jaren veerkracht verliest, kan er kuilvorming ontstaan. Hierdoor wordt je lichaam niet meer optimaal ondersteund. Door op zoek te gaan naar een goed matras dat zorgt voor de juiste houding, kun je je rugklachten verhelpen én je weer een stuk fitter voelen.

 

Hoe werkt een matras tegen rugpijn?

 

Rugklachten die erger worden in bed, worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding en een onjuiste ondersteuning. Het beste matras voor je rug, is een matras dat ervoor zorgt dat je hoofd, nek en rug in één rechte lijn liggen terwijl je slaapt. Op deze manier wordt de natuurlijke houding van je lichaam zo goed mogelijk ondersteund. Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven, die als schokdempers werken, maximaal tot rust komen. En ook de rugspieren die de wervelkolom recht houden, ontspannen zo optimaal. Rugpijn krijgt zo geen kans!

 

Heeft je slaaphouding invloed op welk matras het beste werkt tegen rugklachten?

 

Om te slapen zonder rugpijn is het belangrijk dat het lichaam in een bepaalde slaaphouding op de juiste manier wordt ondersteund. ‘Het beste matras’ tegen rugklachten bestaat dus niet, omdat iedereen weer op een andere manier slaapt – en dus behoefte heeft aan andere ondersteunende zones. Als je weet wat jouw favoriete slaaphouding is, kun je hier rekening mee houden bij het aanschaffen van een matras voor jouw rugklachten.

 

Rugslaper

 

Slaap je graag op je rug? Dan heeft je onderrug en heupzone extra steun nodig. Je schouders, bekken en billen moeten voldoende wegzakken in het matras zonder dat de ondersteuning daar minder wordt.

 

Zijslaper

 

Bij zijslapers moeten vooral de schouders en de heupen voldoende kunnen wegzakken in de matras. Hierbij moeten de nek en de taille niet te ver ‘meezakken’.

 

Buikslaper

 

Met slapen op de buik dwing je je lichaam in een erg onnatuurlijke houding, die na een tijdje erg belastend is voor je wervelkolom. Slaap je regelmatig op je buik en heb je overdag vaak last van je rug, nek en/of schouders? Probeer dan om van slaaphouding te veranderen.

 

Comfortzones voor de juiste ondersteuning

 

Een matras met verschillende comfortzones stemt de mate van ondersteuning af op het lichaamsdeel dat erop ligt. Het geeft dus extra support aan je heupen, taille en schouders, en biedt lichtere ondersteuning bij het hoofd en de voeten. Matrassen van koudschuim, traagschuim en pocketvering staan erom bekend dat ze zich goed aanpassen aan de druk die op ze wordt uitgeoefend. Het Emma O2 matras is bijvoorbeeld gemaakt van verschillende schuimsoorten en bestaat uit zeven verschillende zones. Deze zorgen voor een perfecte ondersteuning van jouw lichaam, verminderen drukpunten en verdelen jouw gewicht gelijkmatig over het matras. Zo kan je lichaam – en dus ook je rug - zich tijdens de diepe slaap optimaal herstellen.

 

Hard of zacht matras?

 

Over het algemeen geldt dat een hard matras minder geschikt is bij rugklachten, omdat het matras zich minder makkelijk aanpast naar jouw lichaamsvormen. De lage rug krijgt te weinig steun, waardoor er lage rugpijn kan ontstaan. Maar een matras voor rugklachten mag ook weer niet te zacht zijn. Het lichaam ‘hangt’ dan te veel, waardoor er opnieuw lage rugklachten kunnen ontstaan. Het beste matras tegen rugpijn voor veel slapers zal een medium hardheid zijn: niet te hard en niet te zacht. Het Emma O2-matras heeft bijvoorbeeld de perfecte balans tussen ondersteuning en comfort voor de beste slaapkwaliteit.

 

100 nachten proefslapen

 

‘Het beste matras’ tegen rugklachten bestaat dus niet. Een matras is erg persoonlijk en wat voor jouw de beste optie is, hangt af van jouw behoeften, gewicht en voorkeuren. Om een miskoop te voorkomen, raden we je aan om een matras eerst een tijdje uit te proberen. Zo kun je de matrassen van Emma thuis 100 nachten uitproberen zonder risico. Handig!

 

Nog steeds last van keuzestress? Dan hebben we hier nog meer keuzehulp onder elkaar gezet:

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een boxspring?

Welke matras past bij mij?

Boxspring of bed?

Welke maat bed kiezen?

Wat is de beste topper bij rugklachten?

Hoe lang gaat een matras mee?

Kies ik voor koudschuim of traagschuim?

 

emma-matras_usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring