Elastaan

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 9/23/22

Aangepast op: 9/22/22

Elastaan is een chemische vezel. Deze wordt gekenmerkt door zijn elasticiteit. Als elastaan tot drie keer uit de initiële lengte wordt uitgerekt, kan de vezel na uitrekking terugkeren naar de oorspronkelijke lengte.

Elastaan is sinds 1959 op de markt. In die tijd was de chemische vezel nog bekend onder de naam Fibre K. Vanaf het jaar 1962 werd elastaan vervolgens door het merk Lycra in grotere hoeveelheden op de markt gebracht. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt op het gebied van kleding.

Hoe is elastaan opgebouwd?

Elastaan is gemaakt uit polyurethaan en polyethylheenglycol. Het is een Block-Copolymer. Polyurethaan zijn kunststoffen of synthetische harsen. Polyehtylheenglycol is een vloeibare of vaste chemische stof. Het urethaan zorgt voor de noodzakelijke cohesie van de vezel. De blokcopolymeren kunnen makkelijk worden uitgerekt, maar zijn verder nogal coconachtig. Door deze speciale constructie van rekbare en stijve blokken wordt een totale uitrekbaarheid van meer dan 700% bereikt.

De eigenschappen van elastaan

Elastaan heeft een hoge scheurlengte van acht tot 15 km en een lage vochtopname van iets minder dan 1%. Het is zeer dimensionaal stabiel en licht. Bovendien voelt het glad aan. Het vezel elastaan is makkelijk om te kleuren en kan tot 40°C gewassen worden. In sommige gevallen zelfs tot 60°C. De chemische vezel heeft geen statische lading.

Het gebruik van elastaan

Een van de belangrijkste toepassingen van elastaan is kleding. Speciaal voor sportkleding en ondergoed wordt elastaan vanwege zijn eigenschappen gebruikt, omdat deze kledingstukken zich precies aan het lichaam moeten aanpassen. Vaak wordt elastaan dan ook met andere stoffen gemengd, zoals bijvoorbeeld polyamide. Daardoor wordt het draagcomfort verhoogd. Elastaan wordt dus vaak bij volgende kledingstukken gebruikt:

  • - Panty/kousen
  • - Sportbroeken
  • - Shorts
  • - Leggins
  • - Badkleding
  • - Sokken
  • - Ondergoed

Maar zelfs in de Glamour modewereld worden steeds meer kledingstukken voorzien van elastaan, zoals in shirts en jurken. Men is tegenwoordig gewend aan kleding met veel strech, waardoor het tegenwoordig met veel materialen, zoals katoen, gemengd wordt. Hierdoor is het in bijna elk soort kledingstuk te vinden is. Een ander gebruik vindt elastaan op het gebied van huishoudtextiel, zoals in matrassenhoezen. De hoes van de Emma matras bestaat bijvoorbeeld uit 2% elastaan en garandeert daardoor een hoge elasticiteit.