Babymatras

Ben je in blijde verwachting? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar goede tips en informatie over het nieuwe matras voor je baby. In het eerste jaar slaapt een baby wel 6000 uur. Het is dus belangrijk dat een babymatras veilig en comfortabel is, zodat je zelf ook lekker kan slapen.

Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een matras voor je baby. In de eerste plaats moet de kern van het matras vlak en stevig zijn, zodat de baby voldoende ondersteuning krijgt van het matras. Voor de veiligheid van het kindje is namelijk het belangrijk dat het hoofd niet wegzakt in het matras tijdens het slapen. Babymatrassen van polyether zijn misschien een goedkope keuze, maar bieden niet altijd de nodige stevigheid en veerkracht. Een babymatras van koudschuim biedt deze stevigheid bijvoorbeeld wel.

Babymatrassen moeten in verband met de veiligheid van je baby ook voldoende kunnen ventileren. Zoek daarom een ademend matras dat lichaamsvocht en warmte afvoert, zodat er geen enkele kans bestaat dat je baby oververhit. Dat wordt namelijk gezien als mogelijke oorzaak voor wiegendood. Een pocketvering matras is een wat minder goede keuze. Deze matrassen ventileren weliswaar goed, maar voeren de warmte en vocht van een baby onvoldoende af. De kans op bacteriegroei en schimmelvorming is daarom groter.

Bacteriën en schimmels kunnen schadelijk zijn voor een baby. Dat is de reden dat je altijd voor een nieuw matras moet kiezen. Houd het matras fris en hygiënisch door de hoes regelmatig te wassen. Kies daarom wel voor een matras met een afritsbare hoes dat op minimaal 60 graden in de wasmachine gewassen kan worden. Haal het matras ook regelmatig uit de wieg of het ledikant van de baby om het te laten luchten.

De maat van het kindermatras is ook belangrijk. Als het matras te groot is voor de wieg, kan je kind met een voetje of handje klem komen te zitten tussen het matras en de ledikant. Let daarom op dat het bed niet meer dan 3 centimeter langer of breder is dan het matras.

Tenslotte is het ook altijd raadzaam te letten op de keurmerken wanneer je een babymatras koopt. Een goed keurmerk is het OEKO-TEX Standard 100. Matrassen die in de eerste klasse getest zijn, bevatten geen schadelijke stoffen en is dus ook voor een baby geschikt. Het Emma babymatras is op schadelijke stoffen getest en heeft daarom dit keurmerk (certificaatnummer 16.0.93305).

Terug naar de begrippenlijst 
Hoe meld ik mij af?

Je kan je afmelden door op de betreffende link in de nieuwsbrief te klikken. Afmelden is ook mogelijk om in het klantenaccount onder het menu 'Nieuwsbrief abbonnementen'. Je kan tenslotte ook contact opnemen met de klantenservice.

Er zijn geen kosten verbonden aan het aan- of afmelden.